Mieszkańcom Domu zapewniamy posiłki zgodnie z normami żywienia i zaleceniami dla osób starszych. Przygotowujemy: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację oraz dodatkowo II śniadanie dla diety cukrzycowej. W ciągłej dostępności dla mieszkańców są: dżem, twaróg, tłuszcz do smarowania pieczywa, pieczywo oraz ciepłe napoje. Posiłki mogą być spożywane w jadalni na parterze Domu oraz w jadalniach na piętrach lub w pokojach mieszkańców.
Przygotowujemy posiłki dla ok. 10 rodzajów diet. Dietetyk opracowuje jadłospisy dekadowe uwzględniając kaloryczność potraw i zastosowanie produktów spożywczych z 12 grup. W przygotowywanych potrawach stosujemy różne techniki kulinarne tj. pieczenie, duszenie, smażenie, opiekanie, gotowanie, gotowanie na parze. Serwujemy dania sezonowe, bez dodawania polepszaczy smaku i przygotowane w taki sposób, aby były smaczne, zdrowe, urozmaicone, miłe dla oka i możliwe do skonsumowania przez osoby starsze.
Jadłospisy dekadowe są konsultowane z Radą Mieszkańców. Mieszkańcy w ten sposób zgłaszają swoje propozycje odnośnie dań, które chcieliby, aby znalazły się w menu oraz informują o tych, które nie spełniają ich preferencji żywieniowych. Uwzględniając potrzeby religijne mieszkańców w piątki oraz dni postne, np. Środa Popielcowa, Wielki Piątek – przygotowujemy posiłki bezmięsne, natomiast dni świąteczne oraz wszelkie uroczystości i spotkania uświetniamy przygotowując tradycyjne polskie potrawy.
Nie zapominamy również o edukacji prozdrowotnej w zakresie żywienia. Organizowane są cykliczne spotkania dietetyka z mieszkańcami, na których poruszane są tematy związane z profilaktyką prozdrowotną i poszerzają wiedzę o produktach żywnościowych.
W Zespole Żywienia obowiązuje system HACCP, którego podstawowym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.